Schilderijen over Ede Staal

Bij Scholma is het boek Ede Staal 30 jaar later gedrukt en ook verkrijgbaar. Een mooie productie met prachtige schilderijen geïnspireerd door de songs van Ede Staal.

We laten de schrijver Sip Hofstede aan het woord:

“Waarom dit boek

Woorden die je gedachten kleuren … Zo kwam het idee om een hommage te brengen aan Ede Staal 30 jaar later. Kan het gevoel en de beleving van Ede vertaald worden naar schilderijen?

Langzaam groeide de behoefte de songs te schilderen. Hoe breng je de juiste emotie op het doek en kan je de bezieling overbrengen?
Kun je met verf de juiste kleurklank neerzetten, zoals bedoeld is door Ede?

Anderhalf jaar heb ik in stilte aan dit project gewerkt en heeft de muziek door ons huis geklonken. Wat is de Groninger taal toch mooi, en wat hebben we de emotie in het Gronings meer leren waarderen. Zoveel treffender.
Als je in en in verdrietig bent en je zegt “ik moet huilen”, of je zegt het in het Gronings “Ik mos schraien” dan heeft dat een heel andere lading.

Hoe krijg je de essentie van “Life is more than a song” op een doek?
Hoe schilder je “They are all on the way to the paradise” in een eigentijdse stijl?
De voorbereiding was intensief: veel lezen over het leven van Ede, hoe is zijn pad gelopen, luisteren naar de muziek, met experts praten en vooral recht willen doen aan zijn leven.
Vieren wat Ede Staal heeft gebracht, waar we nog steeds van mogen genieten”.

Bestellen? Kijk op www.profiel.nl

EdeStaal30jaar-g